Než si řeknou "ano"

Pro lidi, kteří se rozhodli vstoupit do manželství, je svatba stále událostí dlouho plánovanou, i když dnes již s takřka dokonalými službami a servisem. Do určité míry se na tom podílí i rostoucí obliba zásnub, které jsou (nebo by aspoň měli být) signálem, že to spolu dvojice myslí vážně, že je rozhodnuta jít dál životem společně. Rok, který od zásnub do sňatku uplyne, je tak často rokem příprav, kdy je třeba promyslet řadu detailů, aby svatba skutečně zůstala v myslích všech jedním z nejvýznamnějších životních kroků. Jedním z těchto detailů jsou i snubní prsteny.

Zatímco zásnubní prsten je zcela v „kompetenci“ muže a měl by pro ženu zůstat velkým překvapením, snubní prsteny si zpravidla vybírají oba. V obou případech však platí, že se vyplatí vážit cestu do klenotnictví, protože tak jako u všech šperků obrázek na internetu nebo v katalogu má k realitě daleko. Internet nebo katalog mohou dobře posloužit jako návod-pomůcka pro prvotní výběr, představa o cenových relacích, možných použitých materiálech, ale konkrétní výběr je vždy lepší v prodejně, kde si lze prstýnky vyzkoušet, případně domluvit potřebné úpravy (velikost, rytina, barevné použití materiálů..)

A přestože sňatků nepřibývá, jsou snubní i zásnubní prsteny stabilním zbožím se zaručeným odbytem. Oproti jiným šperkům jsou na ně kladeny zvýšené nároky na kvalitu s předpokladem, že budou dvojici sloužit pěknou řádku let a většinou se na rozdíl od jiných prstenů často nesundávají z prstu, ani když muž štípe dříví a žena pleje záhon. Proto také většina snoubenců volí kvalitní materiály, nejčastěji zlato (bílé, žluté, růžové, případně v kombinaci barev). V nabídce některých firem (i té naší) jsou také snubní prsteny stříbrné, titanové a ocelové, ale ty ještě stále tvoří pouze zlomek zájmu. Ke slovu se dostává platina, v tuzemských podmínkách jsou platinové prsteny stále chápány za cosi výjimečného a luxusního, koneckonců i jejich cena je vyšší oproti prstenům zlatým. Diamant se pomalu stává nedílnou součástí zásnubního a dámského snubního prstenu, což cenu prstenů samozřejmě zřetelně navýší. Ale to je vždy na úvaze dvou lidí, kteří se rozhodli uzavřít sňatek.

Nabídka snubních a zásnubních prstenů je nesmírně široká, přibývá nových materiálů, jsou to nové trendy, ke slovu se stále aktuálněji dostávají drahé kameny.

„Něco starého, něco nového, něco půjčeného a něco modrého“ tato staroanglická tradice, která se stále více uplatňuje na dnešních svatbách, dává nové možnosti kromě jiného i šperkařům – vhodně zvoleným šperkem lze obsáhnout hned několik atributů tradice najednou.

Něco starého znamená něco od rodiny, z níž nevěsta pochází, takže starý rodinný šperk, který se předává z generace na generaci, je ideálním řešením. Něco nového (jako symbol nového začátku) není problém, protože nevěsta má na sobě mnoho nových věcí, ale například řetízek nebo jemný náhrdelník se srdíčkem je dobrou volbou. Něco půjčeného symbolizuje naději ve šťastné manželství a ideálně by to mělo být od ženy, která je ve svém manželství spokojená (následující den se taková věc bezpodmínečně musí vrátit, aby kouzlo působilo) – opět lze zvolit šperk, který by měl ovšem zůstat očím ostatních svatebních hostů skrytý. V minulosti hrála modrá jako symbol lásky, čistoty a věrnosti důležitou roli, dnes se omezuje zpravidla jen na modrý detail a opět to může být například prstýnek s modrým kamenem.