Trendy a módní diktát u šperků a hodinek

Móda je svým způsobem jeden velký paradox. Je definovaná jako jakýsi předpis, pravidlo, upřednostňovaný způsob, jak se to či ono dělá, co se nosí a naopak nenosí. Na druhou stranu jsou mantinely módy natolik široké, že se do nich vejde takřka vše, co je aktuální, nové. Protože však nelze vymýšlet stále nové a nové trendy, móda se čas od času vrací, zpravidla s takovým odstupem, aby zejména mladší generace neměla ani tušení, že tady už něco podobného bylo.

 

S módou je spojen určitý duch doby, dobová obliba, jednotlivé módní vlny se střídají v pravidelných intervalech podle ročních období – zpravidla jaro/léto a podzim/zima a aktuální novinky už nestačí prezentovat s předstihem pár měsíců – v současné době už prestižní firmy představují trendy roku 2015.

Móda je nejčastěji spjata s oblékáním a doplňky, ale také se způsobem líčení, úpravou vlasů, zasahuje i do umění, reklamy a vlastně jistým způsobem zasahuje do všech komerčních sfér našeho života.

Klíčovou roli v módě hrají estetická kritéria, ale např. u náramkových hodinek nelze rezignovat ani na kvality technické, čili funkčnost, u šperků pak na kvalitní materiál. Koneckonců kvalitní výrobek je vizitkou dobré firmy stejně jako jedinečný vzhled a originální nápad.

Důležitou otázkou módních věcí, včetně hodinek a šperků, je proto cena. Ta musí být pečlivě vykalkulována tak, aby byl výrobek dostupný, byť určen třeba i jen na jednu dvě sezóny. Známá značka si ovšemže může dovolit vyšší cenu, která odráží renomé dané značky. Pravdou je, že právě značka hraje u módních neboli fashion  produktů roli stále větší. S tím, jak neustále vznikají značky nové, stávají se někteří zákazníci patrioty té které značky, která se jim osvědčila a získali k ní až jakýsi osobní vztah. O to svízelnější je cesta nové značky, která musí přijít s něčím novým, nezaměnitelným a výjimečným, aby si získala svůj okruh věrných zákazníků.

Modní hodinky 2014

Hodinky a šperky mají oproti oděvnímu průmyslu s módou určitou výhodu – nejsou přece jenom tolik podřízeny módě, proto vydrží zajímavé a neokoukané i několik sezón, dokonce i řadu let. Přesto je vhodné čas od času rozšířit a zpestřit svoji domácí „zásobárnu“ o aktuální hodinky nebo zajímavý šperk. Letošní rok je pro to ideální příležitostí. Fashion hodinky totiž oproti minulým letům výrazně ubraly na extravaganci, vracejí se k eleganci, jednoduchosti-až strohosti, umírněné barevnosti a klasickým trendům. Křiklavé neónové nebo metalické barvy se sice stále nosí, ale jsou pouze jednou z alternativ, známé značky sázejí spíš na odstíny šedé či béžové a především evergreen, kterým člověk nikdy nic nezkazí – bílou a černou. Vedle těchto barev-nebarev je pro letošní slunné měsíce velice aktuální žlutá a modrá, respektive jiné syté barvy převzaté z přírody – zelená, červená.

Šperky v roce 2014

Šperky se i letos budou výrazně vrstvit, a aby to nevypadalo příliš „kolotočově“, přicházejí šperkařské firmy s nabídkou jednoho druhu šperku, hned v několika barvách, které se dají pěkně sladit. Tento trend je velmi praktický – stačí vybrat několik barev náramku a nezapomenout na jednu, která ladí s oděvem. To platí i o přívěscích – vždy by měl ladit s oděvem, nebo se s ním aspoň „netlouct“.

Dalším aktuálním trendem, který je jako dělaný na sportovnější typy hodinek a šperků, je denim, čili džínovina, z které se už vyrábějí i kabelky nebo tenisky. K nim jsou ideální ocelové šperky a sportovní hodinky. Totéž platí u army stylu – opět v kombinaci se sportovněji pojatými doplňky a s barvou, kterou muži, kteří si „odkroutili vojnu“ nemají ani trochu rádi. Safari styl si zase žádá velmi zdrženlivé doplňky, aby se netloukly s výraznými motivy a la leopard, a kde ke slovu přijdou přírodní barvy hnědé ve všech jejích možných odstínech. Je to téma jak dělané pro žluté zlato – nebo pokovení žlutým zlatem. V módním tvarosloví pro slunné dny budou mít vůdčí roli modely „čím méně, tím lépe“, čili kratičké šortky, tílka a trička bez rukávu – tedy ideální platforma pro šperky a hodinky. Dokonce tak ideální platforma, že se ke slovu dostanou i ozdoby vlasů-čelenky, sponky, dlouhé náušnice, náramky a prsteny na nohu nebo na paži a samozřejmě neodmyslitelné sluneční brýle. Vše ve stylu rozmarného léta.