Zirkony

Těžko se chápe, proč vlastně klenotníci zirkon tak přehlížejí. Co do tvrdosti a lomu není o nic horší, než jiné drahé kameny, např. granát nebo turmalín, v jeho prospěch svědčí i mnohé kvality: diamantový lesk, silný dvojlom, atraktivní odstíny a nízká cena.

Těžko se chápe, proč vlastně klenotníci zirkon tak přehlížejí. Co do tvrdosti a lomu není o nic horší, než jiné drahé kameny, např. granát nebo turmalín, v jeho prospěch svědčí i mnohé kvality: diamantový lesk, silný dvojlom, atraktivní odstíny a nízká cena.

Někdy se zirkon imituje bezbarvým sklem nebo syntetickým spinelem. Žluté a zelené zirkony lze zaměnit se safírem, granátem, topasem či turmalínem, V některých starožitných špercích se zirkony užívaly místo diamantů. To lze jednoduše zjistit pod lupou, jsou-li plošky faset poškrábané nebo odřené a mají zlámané hrany, pak se nejedná o diamanty, ale zirkony.

Díky lasturnatému lomu patří zirkon mezi materiály přirozeně křehké. I když má relativně vysokou hustotu, pokud do něj udeříte, praskne. Proto se při zasazování a leštění musí postupovat opatrně. Používá se spíše na závěsy a do náušnic, při zasazování do prstenu se spíše využívá přírodní kámen a musí se zvolit zasazení, které ho bude maximálně chránit.

Matoucí pojmenování syntetického kamene kubická zirkonia nebo dokonce kubický zirkon (oxid zirkoničitý) způsobuje, že si klenotníci a zákazníci někdy myslí, že zirkon není vůbec přírodní kámen.

K nalezištím zirkonu patří Kambodža, Thajsko, Vietnam, JAR, Srí Lanka, Brazílie, Nigérie, Madagaskar, Rusko, Tanzánie a Austrálie.