Omega na OH Soči

Partnerství, které trvá již 78 let. 7.února 2014 OMEGA znovu převzala úkoly a povinnosti oficiální olympijské časomíry , a to již po šestadvacáté. A stejně tomu bude i 7. března 2014 na zimních paralympijských hrách.

OMEGA se představila poprvé v roli oficiální časomíry na zimních OH v německém Garmisch-Partenkirchenu v roce 1936. Tehdy jediný pracovník obsluhoval dvacet sedm stopek pro každou disciplínu. Od té doby značka obohacuje svou tradici v nejrůznějších inovacích, které jsou skryty za nejpokrokovějšími časoměrnými technologiemi.

Přítomnost značky OMEGA, jako oficiální časomíry, na zimních OH v Soči je působivá: 260 profesionálů, 170 trénovaných dobrovolníků, 230 tun vybavení včetně třiceti veřejných a devadesáti sportovních výsledkových tabulí, sedmdesát osm kilometrů kabelů a optických vláken a jedinečných časomír i technologií pro zpracování dat, které OMEGA vyvinula pro každý sport.

Součástí letošní olympijské kampaně u značky OMEGA je i speciální edice pánských a dámských hodinek SEAMASTER PLANET OCEAN SOCHI 2014. Každá varianta má počet kusů omezen na 2014.

Časoměrné technologie pro OH v Soči

Měřící zařízení OMEGA: přetížení, rychlost a zrychlení v závodním bobu. Jedná se o novou technologii pro závodní boby, obsahuje senzory pro rychlost a zrychlení a 3D gyroskop, který určuje úhlovou rychlost bobu. Poskytuje okamžitá data závodníkům, týmům i televizním divákům.

Elektronický startovací systém: elektronická startovací pistole – při stlačení spouště se naráz provedou 3 činnosti: vyšle světelný záblesk, z reproduktorů za každým závodníkem se ozve startovní zvuk, startovní impulz spustí stopky ( při druhém stlačení je vyhodnocen do 2 vteřin chybný start).

Cílová kamera: pro zaznamenání oficiálních cílových časů všech soutěžících, při rychlobruslení je cílový čas zaznamenán už v okamžiku, kdy bruslař protne cílovou čáru. Přestože běžící časy na výsledkové tabuli se zastaví, pracuje cílová kamera, jejíž výsledky jsou oficiální.

Fotoelektrické snímače: dva na konci dráhy a to v různých výškách, aby zaručily správné zastavení časomíry závodníkovou bruslí. Je známa situace, jak jedna závodnice upadla v cíli, ale stihla natáhnout nohu a špičkou brusle protnout pásku-zvítězila o několik tisícin sekundy.

Vysílače: lehké a nenápadné, patří do výbavy každého závodníka, umístěny na levé i pravé noze a dovolují zaznamenávat rekordní časy.

Startovací brána Snowgate: startovací impuls je zaznamenáván pro každého závodníka individuálně s pomocí dotykové čtečky. Ovládací box má hlavní i záložní systém.

Časomíra v rychlobruslení: rychlostmi nad 60km/h jde o nejrychlejší sport bez použití mechanického vybavení. Počítadlo nedaleko cíle zobrazuje zbývající kola, cílová kamera pořídí záznam rychlostí 2000 snímků za vteřinu, největší výzva-přesnost výsledku na tisícinu vteřiny.

Časomíra v alpském lyžování: 10 medailových soubojů, sportovci dosahují rychlosti přes 130km/h, vyrážejí startovací branou, která vyšle impuls, laserové snímače zaznamenávají průběžné časy i cílový čas. Opět se ke slovu dostává cílová kamera s 2000 snímky za vteřinu.

Časomíra v jízdě na bobech: rozběh atletů na 50 metrech, nasednutí a brzdař v cíli- vše zaznamenáváno do hlavních a záložních systémů v místnosti s časomírou.

Časomíra v bězích na lyžích: pro každý ze 14 závodů je speciální časoměrná technologie, s laserovými snímači na průběžných časových kontrolách i v cíli, používá se i univerzální sledovací systém pomocí družic GPS-zobrazuje je na 3D mapě a pozice závodníků je odesílána vysílačem připevněným k jejich botám.

Na zimní olympijské hry 2014 v Soči přinesla OMEGA jako oficiální časomíra svůj odkaz v měřění mezinárodních sportovních událostí, jež započal v roce 1932. Tým expertů navázal na sebrané zkušenosti z dvaceti pěti olympijských her a pokračuje ve vynikající vydobyté reputaci, která dala značce neochvějnou pozici přesné sportovní časomíry.