Šperky s tyrkysem

Starobylí Peršané vyváželi tyrkys do celého známého světa po více než 3000 let, a přesto se jim nepodařilo trh nasytit. I dnes je poptávka po tyrkysu tak silná, že se celá průmyslová odvětví zabývají nejen jeho těžbou a zpracováním, ale vyráběním umělých napodobenin a přírodních imitací.

Starobylí Peršané vyváželi tyrkys do celého známého světa po více než 3000 let, a přesto se jim nepodařilo trh nasytit. I dnes je poptávka po tyrkysu tak silná, že se celá průmyslová odvětví zabývají nejen jeho těžbou a zpracováním, ale vyráběním umělých napodobenin a přírodních imitací.

Vysoce se tyrkys cení zejména v Asii a Africe, mnohé kultury mu přisuzují léčivé i spirituální schopnosti. V arabském světě historicky platil za kámen, který přináší štěstí, chrání nositele před zlými silami a léčí mnohé nemoci. Uctívali jej také severoameričtí Indiáni a staří Inkové a Aztékové. Ve vykopávkách se našlo velké množství starobylých, zcela netknutých tyrkysových šperků a amuletů.

Tyrkys a jeho zdroje

Tradiční modř tyrkysu je dobře známa a připomíná barvu nebe. Tak byl zbarven tyrkys perský (íránský), kdysi považován za nejkvalitnější na světě. Dnes už jsou zásoby v Íránu prakticky vyčerpané, kámen odtud je vzácný a vysoce ceněný. Zřejmě nejlepší současný tyrkys se těží v arizonském dole Šípková Růženka, tamější surovina je velmi čistá s tmavší, sytě tyrkysovou barvou. Značné množství tyrkysu pochází z Číny, Brazílie a Ruska, většinou se nabízí v podobě korálků prorostlých základní horninou.

Jen velmi malá část prodávaného tyrkysu je skutečně přírodní. Cena pravého tyrkysu je nemalá, není divu, že existuje tolik imitací a umělých úprav na vylepšení vzhledu.

Už od viktoriánské éry se vyrábí skleněné imitace, které jsou po zasazení do šperku od pravého tyrkysu jen velmi obtížně rozeznatelné. Občas je prozradí malé vzduchové bubliny pod povrchem. K imitacím tyrkysu se běžně požívá i mnoho jiných materiálů-obarvený howlit, fosilní kost (odontolit), vápenec nebo chalcedon. Ponecháme-li stranou imitace, zbývá záplava materiálu zušlechtěného, stabilizovaného a rekonstruovaného.

Rekonstruovaný a lisovaný tyrkys

Malé úlomky kamene se smíchají s tyrkysovým práškem, spojí umělou tekutou pryskyřicí, obarví a spečou. Jakmile materiál ztuhne, dá se brousit stejně jako kámen přírodní a také dobarvovat i do těch nejdražších tmavých a blankytných odstínů. Když se kámen zahřeje, prozradí jej zápach pálené umělé hmoty. Nejspolehlivějším indikátorem je však cena: rekonstruovaný tyrkys je mnohem levnější než tyrkys přírodní.

Stabilizovaný a potahovaný tyrkys

Dnešní americký tyrkys je mnohem pórovitější a při práci má tendenci se drolit, takže k nějaké stabilizaci a potažení dochází vždycky. Surovina máčená v umělé pryskyřici nebo impregnovaná olejem dostane lepší barvu a její povrch získá pevnost potřebnou k opracování. K tomuto typu úprav dochází v místě těžby a většinou nesnižují cenu kamene.

Uměle přibarveným kamenům se říká zušlechtěný tyrkys. Pro vylepšení barvy a lesku se používají barviva, olej, parafín, nebo měděná sůl, ale jejich účinky časem vyprchají. Zušlechtěný, barvený tyrkys by měl být výrazně levnější než kámen přírodní.

Kvalita tyrkysu se posuzuje podle odstínu a intenzity barvy a podle přítomnosti nebo nepřítomnosti matečné horniny. Za nejlepší platí americká surovina výrazně modré barvy bez matrix. Čím je modré zbarvení tmavší, tím je ušlechtilý tyrkys dražší.

Tyrkys a jeho využití

Díky nízké hustotě je tyrkys lehký a do šperků tak lze zasadit i velký kámen. Materiál je dost měkký, mikrokrystalický a vhodný na rytiny. Mnoho starožitných šperků z Arábie zdobí rytiny v tyrkysu vykládané plátkovým zlatem. Lasturnatý lom znamená značnou křehkost, materiál se snadno odrolí, vyštípne nebo jinak poškodí. V prstenu vyžaduje ochranné zasazení, tyrkysový náramek by se dal nosit jen s maximální opatrností.

Na rozdíl od jiných druhů tyrkys časem stárne, tmavne a někdy trochu zezelená. Pobytem na světle, mastnotou a samovolnou dehydratací bledne a může praskat. Poréznost tyrkysu může způsobit odbarvení při styku s čisticími prostředky, mastnou špínou a potem. Prsteny z tyrkysu se zásadně sundávají při mytí rukou a pot je z nich potřeba lehce opláchnout. Zahřívaný tyrkys nejdříve zezelená a ztratí lesk, později zhnědne a rozpadne se. Při pájení nebo leštění je potřeba kámen vyndat nebo dbát aby se nezahříval a nepřišel do styku s leštidlem.

Šperky z tyrkysu se skladují v chladu a temnu, v krabičce a zabalené do nekyselého ubrousku. Styk s ostatními klenoty by ho mohl poškodit. V našem eshopu, ale i na naší prodejně naleznete množství šperků s tyrkysem, ať už to jsou prsteny s tyrkysem, přívěšky, náramky či náušnice s tyrkysem.