Sportovní hodinky

Sport a hodinky k sobě patří, o tom není pochyb - hodinky jsou vyhledávaným pomocníkem pro sportovce už po dlouhá staletí.

Vznik sportovních hodinek

Pro jejich rozvoj sehrál nejdůležitější roli vynález chronografu, který se ovšem v průběhu desetiletí od zhruba počátků dvacátého století stále zdokonaloval. A stejně jako se postupně vyhranil pojem sportovní hodinky, tak se objevovala nová a nová vylepšení, jak ze sportovních hodinek učinit instrument odolný, vodotěsný, dostatečně robustní a zejména pak multifunkční. K základním funkcím speciálně určeným pro sporty patří chronograf, čili stopky integrované do hodinek a měřící krátké časy v intencích hodin, minut a sekund. K chronografu se vážou dvě zvláštnosti – jednak nepřesný název, neboť slovo chronograf se skládá ze slova chronos = čas a graphe = psát, jednak sport, pro který byly chronografy původně vyrobeny – což byly koňské dostihy.

Charakteristika sportovních hodinek

Moderní časoměrná technika však zasáhla spolu se sportem náš každodenní život, proto jsou dnes sportovní hodinky chápány nejen jako časomíra určená sportovcům, ale i jako typ hodinek obecně, který v určitých parametrech odpovídá požadavkům na sportovní hodinky. Proto dnešní tzv. sportovní hodinky mohou mít i velmi vybroušený design, dokonce se často hovoří o sportovně elegantním vzhledu. Co by tedy měly sportovní hodinky splňovat, podle jakých kritérií je hodnotit? Funkčnost stojí na prvním místě – kromě výše zmíněného chronografu je využitelná i tachymetrická škála (ukazuje rychlost na danou vzdálenost) a telemetrická škála (měří vzdálenost na základě principu šíření zvuku). Další funkce nabízejí především hodinky s digitálním displejem (nebo v kombinaci digitální a analogový displej) jedná se o alarmy, kompas, GPS, výškoměr, teploměr, hloubkoměr, atd., vrcholem pak je tzv. osobní trenér na zápěstí, který dokáže měřit i množství spálených kalorií, počet kroků, monitoruje tepovou frekvenci apod. Digitální displej je díky rychlosti nastavení a odečítání a nakonec i šíři údajů praktičtější, nabízí bleskový odečet údajů i jejich uložení do paměti, včetně přídavných funkcí, které dokážou analyzovat a varovat před bezpečnostními riziky.

Funkčnost jde ruku v ruce se vzhledem sportovních hodinek. Ty mají vždy masivnější vzhled, ale ergonomické pouzdro, které vydrží zátěž, nárazy i méně šetrné zacházení a samozřejmě snesou i extrémní přírodní podmínky. Kvůli váze bývají často vyráběny z lehkého titanu, neměly by mít příliš hran, výstupků a měly by být dobře čitelné i ve ztížených světelných podmínkách. Důležitým předpokladem je vodotěsnost – ideální jsou 100 - 200 metrů vodotěsné hodinky, které jsou zpravidla už konstrukčně stavěné tak, aby odolaly silným nárazům i hrubšímu zacházení. To je i důvodem pro zasazování safírových nepoškrabatelných sklíček, dokonce s antireflexní vrstvou, aby se z nich dalo dobře odečítat například při přímém slunečním svitu. Také korunky bývají u sportovních hodinek masivnější a pro lepší vodotěsnost a odolnost vůči nárazu šroubovací. U mechanických hodinek je pak kromě nezbytné masivnosti až robustnosti důležitá i nárazuvzdornost nebo odolnost vůči magnetickému poli.

Důležitou součástí hodinek jsou náramky. Kovový tah efektně vypadá, ale na sportovní hodinky se zpravidla nepoužívá, u těch se dává přednost pryžovým, plastovým, textilním nebo silikonovým páskům – ty jsou odolné vůči vodě a dobře sedí na zápěstí. Dosud jsme hovořili o obecných parametrech, které dělají sportovní hodinky časomírou vhodnou pro sportovní aktivity. Jsou však i hodinky určené speciálně pro konkrétní sporty a tedy doplněné funkcemi, které určité sportovní odvětví vyžaduje. A tak máme k dispozici širokou nabídku pro piloty letadel, potápěče, jachtaře, golfisty, hráče koňského póla…Pokud takové hodinky splňují kritéria na ně kladená, jsou nejen dobrým, ale i věrným pomocníkem, s nímž se opravdu neradi loučíme, stejně jako s kamarádem do nepohody.