Jantar a jeho využití

Jantar je vlastně zkamenělá pryskyřice velmi starých stromů borovic, které rostly kdysi dávno před 50 miliony let. Může být průhledný a zase jindy neprůsvitný, s typickým pryskyřičným leskem. Často v něm můžeme najít zbytky hmyzu a lišejníků, které se tam zachytily, když byla ještě pryskyřice lepkavá. Objevují se v něm také „liliové listy“- pouhým okem zřetelné bublinky, tvořené uvězněným vzduchem. 

Jantar je vlastně zkamenělá pryskyřice velmi starých stromů borovic, které rostly kdysi dávno před 50 miliony let. Ještě počátkem 20. století patřil jantar mezi cenné materiály pro šperkařství, ale s příchodem syntetických náhražek o svoje místo ve šperkařství přišel. V poslední době, kdy byl zaznamenán všeobecně návrat k přírodě, získal jantar zase na popularitě a samozřejmě roste i jeho cena.

Druhy jantaru

Nejznámější a nejslavnější jantar pochází od Baltského moře(Rusko, Polsko), dále jsou také naleziště ve Středozemním moři - Sicílie, v Norsku, Dánsku, Rumunsku, Mexiku, Španělsku, Itálii, Kanadě a USA.

Za nejznámější barvy jantaru se považuje žlutý a koňakový jantar, dále se objevuje hojně zelený jantar. K méně známým a vzácným se řadí fialový, červený, bílý a černý jantar.

Jantar s jeho náhražky

Za jantar se mnohdy pouze vydává kopal(pryskyřice jistého druhu tropického  stromu). Někdy se objevuje na pultech prodejen ambroid, rekonstruovaná jantarová hmota, vyráběná zahřátím a slisováním malých částeček prastarého jantaru.  Ambroid bývá zakalený, s protáhlými bublinkami uvězněného vzduchu, viditelné pod lupou. Od syntetik lze pravý jantar rozeznat použitím horké jehly. Tavením pravého jantaru se line kouř, jehož vůně připomíná vonné tyčinky, kdežto roztavená umělá hmota zanechává černé stopy.

Nikdy se nedoporučuje namáčet jantar do galvanické lázně a čistit  šperkovými čističi. Na kyseliny, kaustické roztoky, benzín a líh je jantar velmi citlivý, může tak dojít k poškození celkového vzhledu i lesku kamene. Také se nedoporučuje ponechávat jantar v blízkosti tepelných zdrojů, vystavovat jantar ostrému slunci a extrémním vedrům.

Šperky z jantaru

V sorrtimentu našeho internetového obchodu, ale i na vlastní prodejně,  jsou šperky z jantaru stále více oblíbené. Ať už se jedná o náušnice s jantarem, prsteny s jantarem, přívěšky s jantarem či další typy šperků. Aktuálně máme zařazenou novou kolekci šperků s jantarem pro podzim a zimu 2014.