Korál

Kdysi se korál pro svou barvu a vzácnost těšil stejnému postavení jako diamanty, smaragdy, safíry a rubíny. Poslední dobou však jeho obliba kolísá, jak si zákazníci začínají uvědomovat potřebu chránit přírodní bohatství Země a volí raději jiný šperkový kámen.

Kdysi se korál pro svou barvu a vzácnost těšil stejnému postavení jako diamanty, smaragdy, safíry a rubíny. Poslední dobou však jeho obliba kolísá, jak si zákazníci začínají uvědomovat potřebu chránit přírodní bohatství Země a volí raději jiný šperkový kámen. Sběr korálů je nyní regulován zákony na ochranu životního prostředí, které korálové útesy chrání před dlouhodobým poškozením. Možná nastává čas vrátit se ke špekovému korálu.

Koráli jsou malí mořští živočichové, patří mezi polypy. Žijí v koloniích, buď tvoří korálové útesy v teplých mělkých vodách, nebo hlubokomořské kolonie. Tvoří stromovité struktury, noví koráli budují své schránky na pozůstatcích schránek svých odumřelých předchůdců. Větvičky korálu mohou být různě zbarvené v závislosti na druhu korálu, lokalitě a hloubce výskytu.

Mezi lidmi koluje velké množství nepravdivých údajů o dopadu sběru korálů na životní prostředí. Pouze několik z asi 2000 živočišných druhů žijících korálů je ohroženo vyhynutím a ani pro ty není hlavní hrozbou klenotnický průmysl.

Nejvíce ohrožené jsou útesové a hlubokomořské korály, které ničí především průmyslový rybolov, zvyšování teploty vody způsobené globálním oteplováním a hlubokomořská těžba ropy a zemního plynu.

Opatření na zlepšení metod rybolovu přijaly Austrálie, Nový Zéland, Kanada a Norsko. Jejich zákony chrání hlubinné korálové porosty i korálové útesy. Také na ostatní země je vyvíjen tlak, aby regulovaly metody rybolovu, a chránily tak korálové kolonie ve svých vodách.

Zušlechťování a imitace korálu

Korál lze imitovat porcelánem, barvenou kostí, sklem, umělými a syntetickými hmotami. Syntetický korál lze vyřezávat, leštit či zpracovávat na korálky stejné jako materiál pravý a barvením lze napodobit zbarvení jakéhokoliv druhu ušlechtilého korálu. Zbarvení přírodního korálu je jen zřídka zcela jednolité, obvykle se v něm vyskytují bílé nebo světlé šmouhy. Naopak korál syntetický má zcela rovnoměrné zbarvení, často v nepřirozeném oranžovočerveném odstínu. Někdy se barví též hůře vybarvené přírodní korály, taková úprava má ovšem negativní dopad i na cenu.

Cena korálu

Cena ušlechtilého korálu závisí na jeho kvalitě, barvě, tvaru a velikosti. Prodává se vždy na gramovou váhu. Větvičkový korál je mnohem levnější než kulaté korálky, zvláště u průměru nad 7mm cena prudce stoupá, spotřeba suroviny na takový korálek je totiž mnohem větší. Velké jednotlivé kusy korálu jsou vzácné a cenově náročné.

Práce s korálem

Korál je měkký, je třeba jej opracovávat opatrně, na druhou stranu díky své měkkosti představuje ideální materiál na vyřezávání. Snadno se brousí i pilníkem, smirkem nebo jinými abrazivními látkami. Ve styku s teplem se nesmí korál přehřát, jinak jeho barva zbledne a materiál zdegeneruje. Barva korálu může časem vyblednout i samovolně, důkazem toho jsou některé starožitné šperky.

Druhy korálů

Korál houbovitý: Tato forma korálu často roste na korálových útesech, není ale nijak vzácná nebo ceněná. Houbovitý korál se vyskytuje hojně, nehrozí mu blízké vyhubení a regulace podle mezinárodních záchranných programů se jej netýká. Houbovitý korál hraje barvami, přírodně bývá zbarven červeně, fialově nebo žlutě, ale někdy se i uměle barví nebo přibarvuje.

Ušlechtilý korál: Objevuje se jak v hlubokomořských koloniích, tak i na korálových útesech v mělkých teplých vodách Přeměnit surový nasbíraný korál na vyleštěný drahý kámen je proces namáhavý a náročný, což se odráží ve vysoké prodejní ceně ušlechtilého korálu.

  • Sardinský korál má středně červení zbarvení a je velmi populární. Pokud se ale objeví korál křiklavě červený, není to materiál ze Sardinie, ale výsledek umělého barvení.
  • Korál Momo má krásně světle červenou až lososovou barvu a často ho mohou zdobit bílé šmouhy.
  • Korál Moro je zbarven sytěji, v barvě „volské krve“. Představuje nejvzácnější a také nejdražší odrůdu ušlechtilých korálů a pochází z moří oblévajících italské břehy. Intenzivní rybolov a znečištění poškodily útesy s korály moro natolik, že se dnes nacházejí jen velmi zřídka.
  • Japonský červený korál považují někteří obchodníci s drahými kameny za méně kvalitní než červené korály za Středomoří, protože materiál z Japonska často obsahuje bílé šmouhy.
  • Andělský korál má pěkně růžové zbarvení s bělavými nebo světle červenými skvrnami. Jedná se o oblíbený klenotnický materiál, hojnější jak korály moro.
  • Černý korál má pro šperkařství nevalný význam a jeho cena je nízká. Jeho zbarvení se považuje za známku raného stádia rozpadu. Modrý korál jako dekorační kámen vypadá úžasně, ale jeho hodnota jako šperkového kamene je nevysoká. Považuje se za první stádium rozkladu.
  • Zlatý korál se nachází v pobřežních vodách Havajských ostrovů a vyznačuje se pryskyřicovou texturou i leskem.

Nechejte se inspirovat šperky z korálu, které naleznete i u v našem obchodě. A´t už se jedná o náušnice s korálem, prsten s korálem či jiné šperky, jistě zaujmou svou přirozenou krásou.