Perly

Každá perla se po mnoho let postupně rodí v nitru živé bytosti, proto má unikátní tvar, barvu , lesk a velikost. Patří k nejpoutavějším a nejkrásnějším šperkovým materiálům vůbec. Perly nabízejí nesčetné možnosti designérského pojetí, na rozdíl od jiných drahých kamenů jsou univerzálně použitelné a nepodléhají módám, proto se mezi milovníky klenotnického umění těší nehasnoucí popularitě.

Každá perla se po mnoho let postupně rodí v nitru živé bytosti, proto má unikátní tvar, barvu , lesk a velikost. Perly patří k nejpoutavějším a nejkrásnějším šperkovým materiálům vůbec. Perly nabízejí nesčetné možnosti designérského pojetí, na rozdíl od jiných drahých kamenů jsou univerzálně použitelné a nepodléhají módám, proto se mezi milovníky klenotnického umění těší nehasnoucí popularitě.

Kupujete-li perly poprvé, asi Vám z toho jde hlava kolem: stovky různých druhů jsou Vám nabízeny za velmi rozdílné ceny. Dvě nejdůležitější charakteristiky jsou typ prostředí, z něhož perly pocházejí (sladkovodní a mořské), a způsob, jak vyrostly (jsou přírodní nebo kultivované?)
Mořské perly se rodí v lasturách ústřic - perlotvorek, obývajících oceány, moře, zátoky a zálivy. Obvykle jsou vysoce kvalitní a prodávají se dráž než sladkovodní. Ty vznikají v útrobách perlorodek v řekách, jezerech a rybnících. Mají mnohem nepravidelnější a různorodější tvary, než je tomu u perel mořských.

Přírodní perly se nacházení v Perském zálivu (pobřeží Bahrainu), Manaarský záliv, Rudé moře, kultivované perly v Japonsku, Číně, Polynésii, Austrálii, Cookovy ostrovy, poblíž Nového Zélandu, USA (Kalifornie, Oregon, Aljaška), Mexika, Koreje, JAR,…

Pro měření perel se používá měrná jednotka milimetr, který představuje dohodnutou míru, v níž se měří a porovnávají rozměry perel na celém světě.

Přírodní a kultivované perly

Bohužel, lidská láska k perlám a touha držet krok s módou způsobily výrazný celosvětový pokles počtu přírodně se vyskytujících perel. Neutuchající poptávka po přírodních mořských perlách za posledních 150 let vedla k drastickému a někdy až fatálnímu přelovení mnoha nalezišť. Tentýž osud potkal i přírodní sladkovodní perly. Ceny přírodních perel se vyšplhaly do závratné výše.

S poklesem zásob přírodních perel vyvstala potřeba vypěstovat cenově dostupné, uměle kultivované perly. První, kdo vyvinuli spolehlivou metodu, jak toho dosáhnout, byli Japonci. Vnější membrána tříleté perlotvorky se prořízne a dovnitř se vloží od 1 do 20 kuliček z perleti, zvaných jádro-nukleus. Na přítomnost tlačícího nukleu reaguje perlotvorka tak, že se iritující předmět snaží obalit perletí, čímž vznikne perla. Nukleus pro kultivaci perel je velký, aby tvorba perly netrvala příliš dlouho-1mm vrstva perleti se buduje tři roky.

Velikosti perel

Dokonale kulaté perly se obvykle roztřídí podle velikosti, navléknou na hedvábné vlákno a prodávají ve formě 40centimetrových návleků, tzv. řad. Lze koupit také páry a jednotlivé perly.

Sladkovodní perly začínají na 2,5mm a zvětšují se po 0,5mm krocích až na 9 či 10mm. Největší sladkovodní perly měří 10-12mm.
Kultivované perly AKOYA se také třídí podle velikosti: průměr 2-5mm se považuje za malý, 6-7mm je průměrná velikost, 8mm perly jsou velké, 11mm jsou extrémně velké, větší už ústřice akoya nedokáže vyrobit. Cena skokově roste s každým zvětšením velikosti.
Tichomořské a tahitské perly v řadách začínají na 8-9mm a maximální velikost je kolem 14mm.Cena řady tahitských perel je vysoká, protože shromáždit takové množství stejného tvaru, velikosti a barvy není vůbec snadné. Černé tichomořské perly barokních tvarů měří mezi 9mm a 20mm.
Perly Mabe se vyrábějí v rozsahu od průměru 10mm do 17mm.

Druhy mořských perel

Perly Akoya - mají charakteristický kulatý tvar. Přírodní barvy jsou v rozpětí od světle růžové přes bílou až po žlutavou, vyskytují se i v zelené a šedomodré. Typickou zemí původu je Japonsko, menší velikosti produkuje také Čína, Korea, Hongkong a Srí Lanka.

Tichomořské a tahitské perly - kultivují se ve velkých perlotvorkách Pinctada maxima a rostou většinou déle než perly akoya. Mohou být bílé s růžovým nebo zeleným leskem, zelené, šedomodré, zlaté nebo světle žluté. Nesmírně oblíbené jsou intenzivně zlaté tichomořské perly, které se prodávají velmi draho, stejně jako perly bílé s růžovým leskem. Tichomořské perly jsou největší z kultivovaných perel a platí, že čím větší, tím jsou dražší. Co do tvaru jsou nejvzácnější a nejvýše ceněné perly dokonale kulaté.

Černé perly

Jedině přírodně se tvořící černé perly jsou tahitské perly z černoústé perlotvorky Pinctada margaritifera, všechny ostatní černé perly jsou uměle barvené. „Černé“ perly bývají spíše tmavostříbrné či tmavošedé, někdy s růžovým nebo zeleným leskem.

Perly Keshi jsou maličké perly, vznikají spontánně spolu s mnohem větší kultivovanou perlou, která roste kolem jádra v ústřici akoya. Jelikož perly keshi nemají nukleus, lze je považovat za perly přírodní. Zbarvením se neliší od perel akoya. Také některé tichomořské a tahitské perlotvorky produkují keshi, ovšem v mnohem větších velikostech. Jejich délka může přesáhnout i 10mm a ve špercích jsou velmi oblíbené pro své zajímavé tvary.

Druhy sladkovodních perel

Perly BIWA

Jezero Biwa je největším japonským jezerem a stalo se první lokalitou kultivace sladkovodních perel. Perly Biwa jsou známé vysokou kvalitou, hladkým povrchem a vysokým stejnoměrným leskem. Nukleus se u nich normálně nepoužívá, protože perlorodka jej nepřijme, někdy proto dorůstají do bizarních tvarů. Mohou být smetanově bílé, bílorůžové, lososové, vínové nebo fialové. Na trhu se prodává spousta sladkovodních perel označovaných jako Biwa, avšak původem z Číny. Zřejmě jediným důvodem je nalákat zákazníky na známý název a dosáhnout tak vyšší prodejní ceny.

Čínské sladkovodní perly

Vzhledem se podobají japonským perlám Biwa, na rozdíl od nich jsou však nukleované. Neimplantuje se do nich perleťová kulička, nýbrž perleťová tkáň z jiné ústřice, opracovaná do požadovaného tvaru. Zbarvení se velmi různí, můžou být např. růžové, bílé, zelenobílé, zelenorůžové, lososové, vínové, fialové.

Perly MABE

Kultivace perel mabe probíhá tak, že se na vnitřní stěnu přilepí půlkulatý nukleus. Když se půlkulatá perla pokryje perletí, je třeba ji vyříznout, vyndat nukleus, vyplnit vzniklý otvor a spodní část perly připevnit na podložku z perleti. Jedná se tedy o perly konstruované, které nejsou tak trvanlivé jako ostatní druhy perel. Po čase se může vrstva perleti, která perlu pokrývá, nadzvedávat, poškodit nebo ztratit barvu.

Blistrové perly

Z nukleu, který je během růstu perly přichycený k jedné stěně mušle, vznikne tzv. blister. Způli ho pokrývá tatáž irizující perleť jako u ostatních perel, ale spodek má plochý a zcela bez perleťového povlaku.

Drobné perly

Nejmenší přírodní perly měří pouhé 2mm nebo ještě méně. Provrtat a navléci tak maličké perly je náročný úkol a ujímají se ho převážně země s levnou pracovní silou.

Pro inspiraci si můžete vybrat stříbrné šperky v podobě prstenu s perlou, náušnice s perlou či přívěšku s perlou