Sňatečnost

Blýská se na lepší časy, co se sňatků týká, hlásí údaje Českého statistického úřadu za první tři čtvrtletí roku 2014. Meziročně se totiž zvýšil počet sňatků, a to o 1200. Celkem tak bylo za 3 čtvrtletí uzavřeno 39 100 sňatků. Nejvýrazněji meziročně vzrostl počet sňatků v lednu a únoru 2014, nejvíce manželství bylo uzavřeno v červnu – 8400. Ženiši byli nejčastěji ve věku 30 let, nevěsty 28 let.

Naopak ubylo rozvodů – jejich počet za stejné období klesl meziročně o 269 na celkových 19 800. Rozvedené manželství v průměru trvalo 14,7 roku, nejpočetnější však byly rozvody po 6 letech trvání manželství. Rozvod se dle dat Ministerstva spravedlnosti ČR dotkl celkem 17,2 tisíce nezletilých dětí – rozvodů manželství s nezletilými dětmi bylo celkem 11,3 tisíce, ostatních 8,5 tisíce rozvodů ukončilo manželství bez nezletilých dětí (43%).  A když už je řeč o dětech – ve zmiňovaném období se živě narodilo 82,7 tisíce dětí, což je o 1,5 tisíce více v porovnání se stejným obdobím 2013. Relativně nejvíce přitom stoupl počet dětí narozených ve třetím a vyšším pořadí. V absolutním počtu nejvíce přibylo prvorozenců. Veškerý meziroční nárůst ovšem připadl na děti narozené svobodným ženám, ostatní ženy rodily méně. Podíl dětí narozených mimo manželství se zvýšil na 46,5% (ve stejném období 2013 to bylo 44,9%).

Všechny tyto statistické údaje nejsou z pohledu výrobců a prodejců snubních a zásnubních prstenů příliš optimistické, na druhou stranu je tento typ prstenů stabilní svou samotnou podstatou – šetřit se na nich nebude ani v těžkých ekonomických časech. Ba právě naopak, stále se rozšiřující nabídka snubních prstenů je lákavá, a pokud jde o zásnubní prsteny, zájem o ně roste s tím, jak roste zájem o zásnuby jako takové.

Ať už tak či onak, zásnuby jsou každopádně startem přípravy svatby. Role prodejce je ovšem coby nestranného odborníka nezastupitelná. Především by měl ženu upozornit, že na výběru by se měl podílet i její protějšek, pro něhož to nejspíš bude jediný šperk na ruce. Navrhnout může i řešení, že snubní prsteny lze sladit se zásnubním stylem i zdobením, aby je žena mohla nosit zároveň na jednom prstě. Stejný prsten pro oba? Dřív to bylo víceméně pravidlo, avšak dnes vládne v tomto směru poměrně velká svoboda. Prsteny se mohou lišit některými prvky (například vsazenými diamanty u dámského prstenu), ale mohou být zcela rozdílné – například v jiné barvě kovu i stylu.

Mnozí mladí lidé si potrpí na originality, proto by zlatnictví mělo nabízet i snubní prsteny z jiných než standardních kovů (žluté, bílé i růžové zlato) – například prsteny z platiny, stříbra, titanu, wolframu nebo snubní prsteny z chirurgické oceli. Důležitou roli zde bude hrát cena- platinové budou dražší než zlaté, ostatní spíš levnější nebo srovnatelné.

Jednou z klíčových otázek pak bývá barva kovu. Žena se bude patrně řídit tím, v jaké barvě nosí ostatní šperky, lze však použít i teorii barevného typu.

Další šperky – u ženy přívěsek, náhrdelník, náramek a náušnice a u muže elegantní manžetové knoflíčky do košile s francouzskou manžetou, respektive klasické náramkové hodinky – by měly být natolik decentní, aby hlavním šperkem dne byly snubní prsteny.